- Tarih
İngiltere’de nasıl iş ve staj yeri bulunur?
- Yazarlar
- Ad-Soyad
- Ahmet Ertürk
- @aesatiroglu
Hangi sorularınıza yanıt bulacaksınız?
- İngiltere’de nasıl staj yeri bulurum?
- Vize süreci nasıl?
- CoS nedir?
- Erasmus+ stajı yapabilir miyim?
- Erasmus+ olmadan İngiltere’de kendi imkanlarımla nasıl staj yapabilirim?
- İngiltere’de nasıl iş bulunur?
Sırf vize sorunu yüzünden 3 işi kaçırdım. Bunlardan birisini çok istiyordum ama olmadı. Neden mi? Çünkü Türkiye AB üyesi bir ülke değil ve çalışmak izin vize almam gerekiyor. Vize almam için de çalışacağım şirketin bana sponsor olması gerekiyor. Sponsor olabilmesi için de bir tür lisansa sahip olması gerekiyor. Aynı zamanda şirket icin de bu lisans biraz pahaliya patliyor. Ingiltere’de bu lisansa sahip 29674 sirket var. Bu sirketlerin sektorleri karisik. Finansal hizmetlerden insaat sektorune kadar her turlu sektoru gorebilirsiniz.
Sirketlerin yabancilari ise almasi icin gerekli olan sponsorluk lisansi icin gerekli bilgiyi buradan edinebilirsiniz. Size bahsettigim 29674 sponsor olabilen ve lisansa sahip sirketlerin listesi de burada.
Turk olarak is bulmaniz aslinda imkansiz degil Ingiltere’de. Biraz sansiniza, giriskenliginize ve olabildigince iyi bir CV’ye sahip olmaniza bagli. Her sektorde oldugu gibi kendinizi iyi pazarlamaniz gerekiyor sirkete. Biraz Ingilizce biliyorsaniz Turkce bildiginiz icin dahi is bulabilirsiniz. Soyle dusunun, ulkenin resmi dili Ingilizce. Burada yasayan insanlar dunyanin neresine giderse gitsin Ingilizce konusuyorlar zaten. Sizin Ingilizlerden farkiniz Turkce biliyor olmaniz olacaktir. Ayni zamanda Ingilizler ikinci dil olarak sadece Fransizca egitimi aliyorlar okullarda.
Genel vize işlemleri
Oncelikle vize konusundan bahsedeyim. Vize islemleri stajyerler ve calisanlar icin ayni sekilde ilerliyor. Ilk olarak CoS number almaniz gerekiyor. CoS number nedir? Certificate of Sponsorship seklinde acilimi var CoS’un. Yani staja ya da ise baslamadan once bu belgeye, belgede bulunan numaraya sahip olmaniz gerekiyor. Sadece bir A4 sayfasindan ibaret olan bu belge hayati onem tasiyor sizin icin. Erasmus staji kapsaminda gelecekseniz CoS belgenizi almanizda universitenizdeki Erasmus koordinatorunuz yardimci olacaktir. Zaten ogrenci olarak ve Erasmus kapsaminda gelecekseniz siz sahsen CoS’a basvuru yapamiyorsunuz. Resmi kurum olarak universitenizden koordinatorunuzun basvurmasi gerekiyor. Erasmus kapsami disinda kendi maddi imkanlarinizla staj yapmak istiyorsaniz da size stajyer olarak alacak sirketin yazinin en basinda bahsettigim sponsorluk lisansina sahip olmasi gerekiyor. Ayni durum ise baslayacak olanlar icin de gecerli. Onlarin da sponsorluk belgesi verebilen bir sirkette ise baslamalari gerekiyor. CoS belgenizi, numaranizi aldiginizi varsayarak devam edeyim. Aklinizda bulunsun, CoS belgenizi alamama gibi bir durum da soz konusu. CoS belgenizi alamazsaniz bir sonraki asama olan vize basvurusuna gecemezsiniz. Her neyse, bir sonraki asama ise vize basvurusu. Sunu da belirtmekte fayda var, staja ya da ise baslamadan en az 2 ay oncesinden vize islemlerinize baslayin. 3 aylik staj vizesini 2 ayda aldim. 311 gunluk, neredeyse 1 yillik Polonya vizesini de 1 haftada almistim. Farkli gorebiliyor musunuz? Ozellikle Erasmus kapsaminda staja geleceklerin CoS belgesine basvuru yaparken Learning Agreement ve Kabul mektu icerisindeki is detaylarinin uyumlu olmasi cok onemli.
Ikinci asama ise dedigim gibi vize basvurusu. Bu asamada yalnizsiniz. Tamamen kendi basiniza butun basvuruyu gerceklestirmelisiniz. Isterseniz bu asamada vize basvuru konularinda hizmet veren sirketlerden belirli bir ucret karsiliginda hizmet alabilirsiniz. Bu tarz sirketleri de konsolusluga giderek ya da internetten arastirarak bulabilirsiniz. Istanbul icin soyluyorum, Mecidiyekoy’de Profilo AVM’deki konsolosluga gittiginizde (aslinda orasi konsolusluk degil ama oyle diyeyim daha iyi anlasilmasi icin) orada bazi sirketleri gorebilirsiniz. Alacaginiz vize turlerine ve ne tur evraklarin gerekli olduguna ise bu adresten ulasabilirsiniz. Ayni zamanda vize icin gerekli evraklarin listesini Mecidiyekoy’deki basvuru merkezinden de ogrenebilirsiniz.
CV hazırlama
Diger ulkeleri tam olarak bilmiyorum fakat Ingiltere biraz farkli goruse sahip CV konusunda. Ingilizce olarak resume da deniliyor ozgecmis icin ama Ingiltere’de CV kullaniliyor genel olarak. CV’nizi hazirlarken dikkat etmeniz gereken bazi noktalari kendi tecrubelerime dayanarak asagiya listeliyorum.
- CV’nize kesinlikle fotograf koymayin. Turkiye’de fotografsiz CV olmazken burada fotografli CV’ler cok garip karsilaniyor.
- Acik adresinizi yazmak zorunda degilsiniz. Sadece sehir, bolge, ulke yazmaniz yeterli. Zaten size ise alacak olan sirket
buraya basvuruyorsa buraya tasinir
seklinde dusunuyor genelde. - Aldiginiz egitimin universite mi yoksa yuksek lisans mi oldugunu belirtin. Sadece normal universite mezunu olsaniz bile onu belirtin. Turkiye’de 4 yillik universite mezunuysaniz bachelor’s degree yazmaniz yeterli. Zaten ilanlarla istenilen en dusuk egitim seviyesi genelde belirtilir.
- Staj ve is deneyimlerinizi ciddi anlamda detaylandirin. Hangi pozisyonda calisip neler yaptiginizi yazin.
- Var ise sosyal aktivitelerinizi, gonullu olarak katildiginiz calismalari da detayli olarak belirtin.
- Insanlari tipine gore degil de egitim ve tecrubelerine gore degerlendirdiklerini daima aklinizda bulundurun.
- Her ilanda kesinlikle cover letter(on yazi) yazin. Cover letter da kisisel onerim vize durumunuzdan da bahsedin.
- Turk oldugunuzu belirtin. Yani uyrugunuzu yazmanizda fayda var. Ozellikle erkekler icin. Cunku isimlerden dolayi arap ya da pakistanli vs oldugunuzu tahmin edebilirler.
- En fazla 2 sayfalik CV’niz olsun.
CV hazirlamak icin benim kullandigim site burasi. Oldukca pratik ve hizli bir sekilde guzel bir Ingilizce CV hazirlayabilirsiniz.
Staj yeri ve is bulma
Ozellikle staj yeri ariyorsaniz universitede okudugunuz bolumle alaki staj ilanlarina bakmaniz sart. Turkiye’de makine muhendisligi okuyup da Ingiltere’de otelde resepsiyonda staj yapamazsiniz. Bunu cok net bir sekilde soyleyebilirim. Cunku Ingiltere soyle dusunuyor, gelecek olan stajyerin kendi ulkesinde okudugu bolum nedir? Ders icerikleri nelerdir? Ve en onemlisi maddi konuda nasil kendi gecimini saglayacak? Bu maddi konu icin zaten vize konusunda da soyledigim gibi CoS belgesine ihtiyaciniz var. British Council okulunuzun talebiyle size sponsor olmus oluyor.
Erasmus kapsaminda Ingiltere’ye staja gelecek olan arkadaslarin kafasindaki en buyuk soru su: hibe yetiyor mu? Kesinlikle yetmiyor. Aylik 600 Euro hibe veriliyor bu da suanda 430 Pound civarinda ediyor. Aylik asgari ucret zaten neredeyse 1000 Pound civarinda. Kalacak yerinizin kirasini anca odersiniz. Hele bir de Londra gibi fiyatlarin ucuk oldugu bir sehire gelecekseniz kesinlikle yetmez. Alko, sigara ve gece hayati haric minimum 700-800 pound gideriniz olur aylik. Genel olarak Ingiltere’de konaklama ve ulasim pahali. Sigara kullaniyorsaniz birakmanizi tavsiye ederim cunku bir paket sigaranin ortalama fiyati 6-10 Pound arasinda. Alkol ve gece hayati ise Turkiye’yle hemen hemen ayni diyebilirim. Burger King’de bir adet tavuk burger menusu 6-7 pound civarinda. Fast food pahali. Kendi evinizde yemek yapip yerseniz daha uyguna karninizi doyurabilirsiniz. Ortalama kahve fiyatlari da 2-3 pound. Bu rakamlari veriyorum cunku en azindan az da olsa tahmin edebilirsiniz maliyetlerinizi. Imkanlarinizla yemek isini hallederseniz 1 kisi olarak en fazla haftalik 50 pound’a krallar gibi yemek yersiniz. Tek kisilik oda kiralari ise (Londra’da oldugum icin buranin ortalama fiyatlarindan bahsedecegim) 300-700 pound arasinda degisiyor. Bu kadar para konustugumuz yeter, is bulma konusuna gecelim. Maddi konularda da sorulariniz olursa yorum yaparak sorabilirsiniz.
~~~~
Is bulma konusu da staj yeri bulmayla hemen hemen ayni ama bilinmesi gereken farkli seyler var. Ingilizce dil bilginizi kanitlayan bir belgeye ihtiyaciniz olabilir. En az B1 seviyesinde Ingilizcenizin olmasi gerekiyor. Kendi dusuncem soyle, B1 ya da B2 seviyesinde Ingilizceniz varsa, konusma ve anlamada sorun yasamiyorsaniz dil konusunda zorluk cekmezsiniz.
Is konusunda en buyuk sey ise vize ucretini cok pahali olmasi. Yukarida vizeyle ilgili paylastigim linkte calisma vizelerine bakarsaniz en az 500 pound kadar odeme yapmaniz gerekiyor vize icin. Alacaginiz vize de en fazla 3 yillik olacaktir. 3 yildan uzun sureli vize almak istiyorsaniz ucreti daha da pahali olacaktir. Is konusunda staj gibi okudugunuz alanla alakali olmasi gerekmiyor. Cevaplamaniz gereken en onemli soru: Ingiltere’deki bir sirket neden iyi Ingilizcesi olan bir Turk’u ise alsin? Iste bu soruya guzel bir cevabiniz var ise kesinlikle is bulma konusunda sorun yasamazsiniz. Turkiye’de yasamis, pazarlama konusunda tecrubeli olmasa bile Turkiye pazarini bilen kisi bile arayan gordum is ilanlarinda. Is ararken ilanlardaki butun detaylara dikkat etmeniz gerekiyor.
Stajda da is bulma konusunda da kendinizi cok iyi pazarlayabilmeniz lazim. Bu soyledigimi yanlis anlamayin. Demek istedigim kendinizi sirkete kabul ettirmeniz gerekiyor. Is konusunu bilmiyorum fakat ozellikle staj yeri bulma konusunda hizmet veren sirketler var. Pahali olduklarini duydum. Onlardan bir tanesinin Facebook sayfasi bu. Bu sirkette calisan birisiyle Londra’da gorusmustum. Guven konusunda sorun yasayacaginizi sanmiyorum. Bu sirket gibi tonlarca sirket var. Oldugunuz sehirde ve internette arama yaparak ulasabilirsiniz.
Ingiltere’deki is ve staj ilanlarina nasil ulasabilirim?
Kendi arastirmalarim sonucunda bazi web sitelerine ulastim ve onlari asagidaki gibi listeledim. Bu sitelere uye olup CV’nizi olusturabilir ve is-staj yeri aramaya baslayabilirsiniz.
Sanirim bu konuda soyleyeceklerim bu kadar. Kafaniza takilan, merak ettiginiz, takildiginiz her konuda yorum yaparak sorularinizi belirtebilirsiniz. Herkese bol sans.